Vad Elval kan hjälpa dig med
Vill du jämföra elbolags priser i syfte att hitta billigaste elbolaget i Sverige? Då har du kommit rätt. Elval kan hjälpa dig att tänka kring ditt elval.
Att jämföra elbolag gör man för att kunna skaffa sig ett lägre elpris eller för att man vill jämföra olika typer av tjänster som de olika elbolagen erbjuder. Genom att jämföra elpriser så kan man enkelt se vilket elbolag som erbjuder bäst elpris. Det gör ditt elval enklare.
Vad sparar jag på att jämföra elpriser?
Det är ganska enkelt att räkna ut vad du kan spara på ett lägre elpris. Ta fram miniräknare och dina gamla el fakturor. Se din årliga förbrukning i kwh och gångra med ditt pris idag. Ta sedan årliga förbrukningen och gångra med ditt nya pris och sedan subtrahera bort det. Då har du svart på vitt hur mycket du sparar på att jämföra elpriser och byta elavtal.
Innan du bör jämföra elpriser så bör du lägga upp en elprisstrategi, varför? – Jo därför att elpriserna fluktuerar över tid. Precis som alla andra marknader beror elpriset på utbud och efterfrågan. För att hela tiden har bästa elavtal och elpris krävts lite arbete eftersom det finns olika vägar att nå dit och dessa beror på dig och dina konsumtionsvanor och förutsättningar.
Basics:
Du bör förstå vid detta laget att elpriset består av en fast elnätsavgift (som man inte kan byta bort) och en rörlig del som beror av din konsumtion. Det är den rörliga delen av ditt elpris som du kan jämföra elpriser på.
Börja med att
Lägga upp en plan för elpriset
Nu ska vi bena ut vilken strategi som passar dig och ditt hushåll bäst. Ta fram din årliga förbrukning för det kan behövas räknas. Det finns tre bra strategier att välja mellan som påverkar ditt val av elavtal dessa är (Timpris, delvis bundet och kontinuerliga byten)
Timpris
Med ett sådant avtal kan man spara pengar om man har möjlighet att utföra många av sina hushållssysslor under tider på elpriset är lågt. Det brukar generellt vara efter klockan 22 och fram till klockan 7. Det innebär att kan man laga mat, tvätta och diska under dessa tider kan detta vara ett bra val. Denna livsstil passar inte alla och här får man givetvis överväga fördelar med nackdelar.
Delvisbundet
Denna strategi bygger på att man binder elavtalet till ett lågt pris (fast elpris) under tider då elpriset är osäkert och ofta dyrt (ofta över vintertid). Har man dessutom föraningar om att vintern kommer bli ovanligt kall så är det något som bör tas med i beaktning eftersom det kommer göra att elpriset stiger om man har rörligt avtal. Det man gör då är att man binder sig på ett avtal om exempelvis 3-6 månader för att gardera sig mot höga priser. Sedan övergår man till ett rörligt elpris under vår och sommar då man dessutom konsumerar mindre el.
Kontinuerligt byta elvatal
Väljer man denna strategi bör man hålla sig kontinuerligt uppdaterad på elmarknaden. Detta innebär ofta att man är flexibel och inte har några bindningstider utan kan snabbt byta mellan olika elavtal. Denna strategi är ofta krävande och kräver att man letar erbjudanden i dåliga tider och kan behöva ringa och förhandla elpriser. Jämförelse sajter kan ge prisindikationer och förhandling av avtal får man göra genom att ringa dit. Ofta är elbolag måna om att få nya kunder.
Det finns också en till strategi som vi inte skrivit ut men som fungerar för vissa. Det är att binda sig på ett elavtal under längre tid. Denna är lite mer riskfylld eftersom man inte vet hur elpriset kommer vara i framtiden och för det tar elbolaget ut en ”marginal” som man får betala under löptiden. Hur stor den marginalen blir kan man endaste veta efter att löptiden är slut men historiskt sett har rörligt avtal varit att föredra.
Välja rätt elbolag
Nu när du valt strategi kan du börja fundera kring vad du värderar hos ett elbolag. Är det god kundservice? Är det låga priser? Hållbarhetsarbete?
Vad det än är av dessa parametrar så kan man specificera på olika jämförelsesajter detta exempelvis elpriskollen. En rekommendation är att överväga ett grönt elavtal även om det kanske är lite dyrare. Varför? Gröna elavtal hjälper klimatet och miljön genom förnybara energikällor.