Bästa elavtal och elbolag

Hitta elbolaget som har bäst elavtal

 • Bästa elbolaget
  Årets vinnare
 • Bästa elavtal
  Jämför avtalstyper baserat på dina preferenser
 • Kampanj
  Välj en grym kampanj, och glöm inte att byta elbolag är gratis


Vilket elavtal är bäst i Sverige?

Nedan ser du en lista på de elboalgen som enigt elval har bäst raning.

Elbyte

Jämför olika elavtal på Elbyte.se, Sveriges största markandsplats för elavtal och elbolag. Alltid de bästa rabatterna och kampanjerna.

150 st elbolag    Omdöme

Jämför elpriser

Fortum

Fri månadsavgift 12 mån

Fortum arbetar för en hållbar framtid och är ett stort elbolag som många i Sverige använder sig av. De jobbar med att utveckla miljövänliga och förnybara energisystem.

Uppsägningstid: 2 mån   Kampanjperiod: 12 mån.

Avgift: 49 kr Påslag: 5,9 öre

Villa: 982 kr Lägenhet: 132 kr   

Se ditt pris

Skellefteå Kraft

El till inköpspris 9 mån

Skellefteå kraft är ett elbolag att lita på med 100 procent förnybar energi.Just nu har de en kampanj med el till inköpspris i 9 mån.

Uppsägningstid: 0 mån   Kampanjperiod: 9 mån.

Avgift: 49 kr Påslag: 6 öre

Villa: 887 kr Lägenhet: 119 kr    Miljö

Se ditt pris

Telge Energi

Telge energi är ett elbolag som fokuserar på framtiden och hållbarhet är ett ledord.

 • 100 % förnybar energi
 • Märkt Bra miljöval
 • Certifierad i Schysst elhandel
Villa: 1087 kr Lägenhet: 190 kr   

Miljö    Omdöme   

Se ditt pris

Elbyte

Jämför olika elavtal på Elbyte.se, en markandsplats där du som konsument alltid hittar det billigaste elavtalet. Jämför och byt kostnadsfritt idag.

Miljö   

Jämför elpriser

Analys av bästa elavtal och elbolag

Här kommer en grundläggande analys över vilket elbolag och elavtal som är nummer ett och tips på hur du bör göra framöver för att få ut det mesta av ditt elavtal och elkostnad.

Hur bestäms vilket elbolag som är bäst?

Det bästa elbolaget är de som uppfyller de kriterierna som elval har satt upp. Det är primärt att elpriset skall vara billigt, dvs. inga onödiga påslag och dolda avgifter. De ska ha miljövänliga alternativ för el och ha en bra kundtjänst för smidig hantering av ärenden. Det är våra kriterier och brukar vara de som är vanligast att välja på.

Strategier för bästa elavtal över tid

Innan du bör jämför elpriser så bör du lägga upp en elprisstrategi, varför? – Jo därför att elpriserna fluktuerar över tid. Precis som alla andra marknader beror elpriset på utbud och efterfrågan. För att hela tiden har bästa elpris krävts lite arbete eftersom det finns olika vägar att nå dit och dessa beror på dig och dina konsumtionsvanor och förutsättningar.

Basics: Du bör förstå vid detta laget att elpriset består av en fast elnätsavgift (som man inte kan byta bort) och en rörlig del som beror av din konsumtion. Det är den rörliga delen av ditt elpris som du kan jämföra elpriser på.

Börja med att Lägga upp en plan

Nu ska vi bena ut vilken strategi som passar dig och ditt hushåll bäst. Ta fram din årliga förbrukning för det kan behövas räknas. Det finns tre bra strategier att välja mellan som påverkar ditt val av elavtal dessa är (Timpris, delvis bundet och kontinuerliga byten)

Timpris
Med ett sådant avtal kan man spara pengar om man har möjlighet att utföra många av sina hushållssysslor under tider på elpriset är lågt. Det brukar generellt vara efter klockan 22 och fram till klockan 7. Det innebär att kan man laga mat, tvätta och diska under dessa tider kan detta vara ett bra val. Denna livsstil passar inte alla och här får man givetvis överväga fördelar med nackdelar.

Delvisbundet
Denna strategi bygger på att man binder elavtalet till ett lågt pris under tider då elpriset är osäkert och ofta dyrt (ofta över vintertid). Har man dessutom föraningar om att vintern kommer bli ovanligt kall så är det något som bör tas med i beaktning eftersom det kommer göra att elpriset stiger om man har rörligt avtal. Det man gör då är att man binder sig på ett avtal om exempelvis 3-6 månader för att gardera sig mot höga priser. Sedan övergår man till ett rörligt elpris under vår och sommar då man dessutom konsumerar mindre el.

Kontinuerligt byta elvatal Väljer man denna strategi bör man hålla sig kontinuerligt uppdaterad på elmarknaden. Detta innebär ofta att man är flexibel och inte har några bindningstider utan kan snabbt byta mellan olika elavtal. Denna strategi är ofta krävande och kräver att man letar erbjudanden i dåliga tider och kan behöva ringa och förhandla elpriser. Jämförelse sajter kan ge prisindikationer och förhandling av avtal får man göra genom att ringa dit. Ofta är elbolag måna om att få nya kunder.

Det finns också en till strategi som vi inte skrivit ut men som fungerar för vissa. Det är att binda sig på ett elavtal under längre tid. Denna är lite mer riskfylld eftersom man inte vet hur elpriset kommer vara i framtiden och för det tar elbolaget ut en ”marginal” som man får betala under löptiden. Hur stor den marginalen blir kan man endaste veta efter att löptiden är slut men historiskt sett har rörligt avtal varit att föredra.

Att välja bästa avtalstyp

Vad är det bästa att välja över tid? Enligt statistik så är ett rörligt elavtal billigare över tid. Majoriteten i Sverige (ca 60%) väljer ett rörligt elavtal och endast cirka 25% står fasta elavtal för. Att välja fast elavtal är en jättebra trygghet. Du vet exakt vad du kommer att betala men oftast får du betala en premie för det. Under elkrisen 2022 fanns det en del som lyckades binda sig till ett lågt elpris under en kort tid. De hade tur för i många fall handlar det om att du ska ha bättre vetskap än elbolagen om framtidens elpriser. Det finns goda chanser att få bra koll om man till exempel kikar på terminspriser och läser om elpris prognoser för 2025 osv. men för de allra flesta är ett rörligt elavtal det som skapar bäst värde och mest trygghet. Det viktigaste av allt är ju att du kan påverka hur mycket el du konsumerar, det är ett mycket effektivt sätt att sänka din elkostnad utöver att välja bäst avtalstyp.

Summering

Se olika elbolag

Jämför olika elbolag

Fortum

Fortum
 • Sveriges största elbolag
 • Nykundsrabatt 500 kr

Göta energi

Göta energi
 • Få 500 kr att handla mat för
 • Låga elpriser