Jämför elpriser

Hitta billigast elpriser 2023

 • Byta elbolag
  Att byta elbolag går fort
 • Jämför elpriser
  Jämför elpriser baserat på dina preferenser
 • Helt gratis
  Att byta elbolag eller elavtal är gratis

Jämför elpriser

Dagens spotpris på el

50,37 öre/kWh
SE1 Luleå
50,37,27 öre/kWh
SE2 Sundsvall
50,37,78 öre/kWh
SE3 Stockholm
50,37,50 öre/kWh
SE4 Malmö

Nyligen flyttat?

Har du nyligen flyttat men inte gjort ett elval? Då är det hög tid, annars kommer du hamna på ett tillsvidare avtal och betala massa pengar till elbolagen i onödan. Jämför och byt idag!

Vad är elval.se?

Elval är en hemsida som hjälper dig göra bättre elval både nu och i framtiden. Det finns en hel del saker man bör tänka på när man står inför att byta elbolag eller byta elavtal. Hur man hittar det billigaste elavtalet går egentligen inte att svara på för det beror på tillfälligheter och erbjudanden hos elbolagen. Det finns dock olika strategier som alltid fungerar som gör att man kan få ett lägre elpris läs mer om det här jämföra.

På Elval kan du också hitta intressanta artiklar om hur man på bästa sätt kan spara pengar på el, minska elkostnaderna och hitta billigast elpris. Man kan också hitta en del listor och tips i elvals artiklar. På elval finns länkar till elbolag och jämförelsehemsidor men på Elval kan man inte göra några elbyten. För att se vad respektive elbolag har för elavtal och elpriser mm. måste man besöka respektive elbolags hemsida.


Varför är det viktigt med ett bra elval?
Många svenskar betalar idag (alldeles ovetandes) alldeles för mycket pengar i onödan för sina elavtal eftersom de inte har koll. Svenska elmarknaden har sedan 1996 varit oreglerade vilket har pressat priserna för elbolagen. När då konsumenter ej är uppmärksamma eller glömmer att välja ett elavtal så väljer elbolagen ett elavtal som de anser passar, ett så kallas ”anvisat avtal” eller ”tillsvidare avtal” som är ett rörligt avtal upp till 24-45 % dyrare än deras listpriser. Om man inte gör ett elval är man GARANTERAT en av dem och för dem kan man spara flera tusen kronor per år, speciellt om man har en stor bostad.

Jämför elpriser

Vill du jämföra elbolags priser i syfte att hitta billigaste elbolaget i Sverige? Då har du kommit rätt. Elval kan hjälpa dig att tänka kring ditt elval.

Att jämföra elbolag gör man för att kunna skaffa sig ett lägre elpris eller för att man vill jämföra olika typer av tjänster som de olika elbolagen erbjuder. Genom att jämföra elpriser så kan man enkelt se vilket elbolag som erbjuder bäst elpris. Det gör ditt elval enklare.

Vad sparar jag på att jämföra elbolag?

Det är ganska enkelt att räkna ut vad du kan spara på ett lägre elpris. Ta fram miniräknare och dina gamla el fakturor. Se din årliga förbrukning i kwh och gångra med ditt pris idag. Ta sedan årliga förbrukningen och gångra med ditt nya pris och sedan subtrahera bort det. Då har du svart på vitt hur mycket du sparar på att jämföra elpriser och byta elavtal.

Billigaste el i Sverige

Det bästa sättet att få billigaste elpriset i Sverige är genom att jämföra elpriser. Genom att jämföra elbolagens priser kan du hitta det pris som du vill ha. Det finns olika knep för att få ett lägre elpris. Ett knep kan du läsa om här.

Jämför Priser på Elbolag 2023

Vill du jämföra elbolag? Vilken tur att du hittade hit. Denna artikel hjälper nämligen dig att jämföra elbolag och därmed få ett lägre elpris.

Många har idag insett att de kan spara stora pengar på att skaffa ett bra elpris, speciellt om man bor i villa eller radhus. Men ett bra elpris är bara en del av hur du kan spara pengar, vi förklarar detta längre ned.

Innan du bör jämför elpriser så bör du lägga upp en elprisstrategi, varför? – Jo därför att elpriserna fluktuerar över tid. Precis som alla andra marknader beror elpriset på utbud och efterfrågan. För att hela tiden har bästa elpris krävts lite arbete eftersom det finns olika vägar att nå dit och dessa beror på dig och dina konsumtionsvanor och förutsättningar.

Basics: Du bör förstå vid detta laget att elpriset består av en fast elnätsavgift (som man inte kan byta bort) och en rörlig del som beror av din konsumtion. Det är den rörliga delen av ditt elpris som du kan jämföra elpriser på.
Börja med att

1. Lägga upp en plan

Nu ska vi bena ut vilken strategi som passar dig och ditt hushåll bäst. Ta fram din årliga förbrukning för det kan behövas räknas. Det finns tre bra strategier att välja mellan som påverkar ditt val av elavtal dessa är (Timpris, delvis bundet och kontinuerliga byten)

Timpris
Med ett sådant avtal kan man spara pengar om man har möjlighet att utföra många av sina hushållssysslor under tider på elpriset är lågt. Det brukar generellt vara efter klockan 22 och fram till klockan 7. Det innebär att kan man laga mat, tvätta och diska under dessa tider kan detta vara ett bra val. Denna livsstil passar inte alla och här får man givetvis överväga fördelar med nackdelar.

Delvisbundet
Denna strategi bygger på att man binder elavtalet till ett lågt pris under tider då elpriset är osäkert och ofta dyrt (ofta över vintertid). Har man dessutom föraningar om att vintern kommer bli ovanligt kall så är det något som bör tas med i beaktning eftersom det kommer göra att elpriset stiger om man har rörligt avtal. Det man gör då är att man binder sig på ett avtal om exempelvis 3-6 månader för att gardera sig mot höga priser. Sedan övergår man till ett rörligt elpris under vår och sommar då man dessutom konsumerar mindre el.

Kontinuerligt byta elvatal Väljer man denna strategi bör man hålla sig kontinuerligt uppdaterad på elmarknaden. Detta innebär ofta att man är flexibel och inte har några bindningstider utan kan snabbt byta mellan olika elavtal. Denna strategi är ofta krävande och kräver att man letar erbjudanden i dåliga tider och kan behöva ringa och förhandla elpriser. Jämförelse sajter kan ge prisindikationer och förhandling av avtal får man göra genom att ringa dit. Ofta är elbolag måna om att få nya kunder.

Det finns också en till strategi som vi inte skrivit ut men som fungerar för vissa. Det är att binda sig på ett elavtal under längre tid. Denna är lite mer riskfylld eftersom man inte vet hur elpriset kommer vara i framtiden och för det tar elbolaget ut en ”marginal” som man får betala under löptiden. Hur stor den marginalen blir kan man endaste veta efter att löptiden är slut men historiskt sett har rörligt avtal varit att föredra.

Att jämföra elbolag


Nu när du valt strategi kan du börja fundera kring vad du värderar hos ett elbolag. Är det god kundservice? Är det låga priser? Hållbarhetsarbete? Vad det än är av dessa parametrar så kan man specificera på olika jämförelsesajter detta exempelvis elpriskollen. En rekommendation är att överväga ett grönt elavtal även om det kanske är lite dyrare. Varför? Gröna elavtal hjälper klimatet och miljön genom förnybara energikällor.

Hur jämför man elpriser

Funderar du kring hur man jämför elpriser och elleverantörer? Då har du kommit rätt. Vi förklarar hur du gör.
Först och främst om man vill ha en genomförlig guide kring hur man byter elbolag & elavtal finns inte det här utan här bör du ha en grundlig förståelse för elmarknaden.

När du kommit till steget att jämföra elpriser så fastnar många vid frågan; vad är ett bra elpris? och hur jämför man elpriser? Det lättaste sättet att jämföra elpriser är att jämföra elpriser

Hursomhelst är det en relevant fråga ”hur man jämför elpriser” och hur man jämför är nära sammanlänkat till varför man jämför, som oftast är för att hitta ett billigt elavtal. Den första distinktionen sker beroende på vilket boende man har.

Bor man i hus konsumerar man ofta mer el [ca 15-20 000 kwh/år] i lägenhet [3-6000 kwh/år]. Dessvärre brukar det vara dyrare för hus som konsumerar mer el (pris per kwh) så för hus så är det svårare att få ett bra elpris.

Se efter själv vilka elpriser som är aktuella nu med erbjudanden.

Primärt så är det två viktiga parametrar som avgör hur man bäst jämför elpriser
1. Din konsumtion
2. Din bostad

Vad jämför man?
Man jämför elpriser per kwh och de är i ören. Ens konsumtion gånger priset så får du fram din kostnad. På jämförelsesajter kan man se olika elbolags erbjudanden till dig som kund genom att slå in ditt postnummer.

Hur jämför man?
Det lättaste är att använda en jämförelsesajt och det finns flera men. Slå in dina uppgifter så får du ut vilka bolag som finns för dig och vilka priser de erbjuder.

Nu har du förhoppningsvis tillräckligt med information kring hur jämför elpriser och kan byta elavtal & elbolag.

Jämföra Elbolags priser

Nu kommer vi till den delen som ni egentligen är här för. Att jämföra de faktiskt elpriserna hos de olika elbolagen. denna artikel beskriver vi olika elprisstrategier över tid.


Vanliga frågor:

Jämför elpriser konsumentverket

Att jämföra elpriser är ofta väldigt enkelt. Många vill jämföra elpriser via en objektiv webbsida för att få så korrekt information som möjligt. Hur jämför man elpriser via konsumentverket? Jämför elpriser genom att gå in på en elprisjämförelsesajt och se olika elbolags elpriser och elavtal. Där kan man enkelt välja det elavtal som passar en bäst.

Jämför elpriser Stockholm

Jämför elpriser i Stockholm genom att surfta in på en elprisjämförelsesida och knappa in ditt postnummer och preferenser. Då kommer du enkelt kunna se vilka elavtal och elbolag som finns tillgängliga för just dig.

Jämför elpriser online

att jämföra elpriser har blivit mycket enklare med tiden och i synnerhet nu när allt blivit mer digitaliserat. Det har aldrig varit så enkelt att jämföra elpriser genom att söka efter vettiga elpriser på nätet.

Jämför elpriser eon

Det är alltid en bra ide att jämföra elpriser med de elbolag som man har. Eons elpriser varierar helatiden så jämför elpriser från Eon med andra elpriser från andra elbolag enkelt via elprisjämförelsesajter.

Jämför elpriser Vattenfall

Att jämföra elpriser med vattenfall och andra elbolag är viktigt för att hitta bästa elpris. Jämför vattenfalls elpris nu med andra elbolags bästa elpriser för att se om det är konkurrenskraftigt.

Jämför elpriser företag

Har man företag är elpriserna potentiellt ännu viktigare i synnerhet om man har energitunga bolag som inom industri eller tillverkning. Jämför elpriser enklast genom att ta kontakt med elbyte.se direkt, för att få bästa offert.

Se olika elbolag

Jämför olika elbolag

Fortum

Fortum
 • Sveriges största elbolag
 • Nykundsrabatt 500 kr

Göta energi

Göta energi
 • Få 500 kr att handla mat för
 • Låga elpriser