Kwh pris ⚡ Allt du behöver för att beräkna totalt elpris nu

Beräkna elpriset inklusive allt

Vad kostar 1 kwH?Vad kostar el per kwh?

Priset på el mäts i kilowatt timmar. En kilowatt timme förkortas (kwh) består av mindre poster av avgifter.
Elens ursprungskostnad dvs. det pris det kostar för elhandelsbolaget att köpa in elen. Detta heter spotpriset. Spotpriset varierar och handlas på en öppen börs (Nordpol). Har man ett rörligt elpris så beror grundpriset alltid av vad spotpriset för den dagen har varit.

Spotpriset är en utgiftspost i det totala elpriset per kwh.

Sen har man en avgift som heter påslag. Detta är mariginalen för elbolaget i fråga för att de ska tjäna pengar på att sälja elen. I många fall så rabatterar de bort denna avgiften vilket sänker elpriset per kwh. Det brukar kunna klumpas ihop i ett rabatt avdrag som framgår av elpris specifikationen.

För alla privatpersoner tillkommer också momsen. För företag är detta ingen kostnad men för dig som privatperson tillkommer den.

Fasta avgifter brukar ocksåm brytas ut per kwh. Låt säga att du konsumerar 2000 kwh per år i din lägenhet. Om den fasta avgiften per år för det valda elbolaget är 20 kr så kommer den att divideras med din förbrukning. (20/2000 = 0,01) Detta kommer bli en utgiftspost i ditt toala kwh pris.

Elcertifikatsavgiften är nästa utgiftspost. Detta är INTE en avgift till staten som många tror. Detta är en avgift som många elbolag trollar med för att öka sin mariginaler. Elcertifikaten handlas också på en öppen marknad så för den smarte konsumenten så kan du kika på vad det priset ligger på idag. Elcertifikatet är en kostnad som man som konsument är tvungen att betala för. När grön el produceras, ex från solceller, får man en viss mängd elcertifikat som man sedan kan köpa & sälja.

Så såhär brukar en elfaktura vara specificerad
  • Spotpris: 50 öre
  • Inköpspåslag: 1 öre
  • Påslag: 2 öre
  • Elcertifikat: 4 öre
  • Fasta avgifter: 10 öre
  • Rabatt - 10 öre
  • Moms: 14.25 öre
  • Totalt elpris: 71.25 öre/kwh
När du sedan ska räkna ihop din totala kostnad för elen så måste du ta hänsyn till din elnätskostnad. Din elnätskostnad varierar vart i landet du bor och typ av bostad.

Nu är det dags att sätta igång din jämförelse!